PAULINA LECHOWSKA

dietetyk

paulina-lechowska

Jestem dietetykiem. Aktualnie poszerzam swoją wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. W swojej praktyce staram się przede wszystkim wpierać w zmianie nawyków żywieniowych, a nie tylko dawać gotowe rozwiązania i jadłospisy. Głęboko wierzę, że zmiana stylu życia i sposobu odżywiania przynosi trwalsze i bardziej wartościowe rezultaty, niż jakakolwiek „dieta cud”. Swoją wiedzę opieram na najnowszych doniesieniach naukowych zgodnie z EBM (Evidence Based Medicine). Nieustannie rozwijam swoje umiejętności biorąc udział w szkoleniach, konferencjach i webinarach. Jestem osobą pełną energii i pasji, pozytywnie nastawioną do życia, ale także realistką.
Podczas spotkań koncentruję się na poznaniu sytuacji i potrzeb klienta oraz budowaniu motywacji do zmiany. Jednocześnie pomagam stawiać sobie realne i możliwe cele.
Hobbistycznie gram na skrzypcach oraz ćwiczę taniec towarzyski i akrobatykę w parach. W wolnych chwilach chętnie gotuję i eksperymentuję w kuchni.

Wykształcenie i doświadczenie:

  • Dietetyka w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu (studia I stopnia)
  • Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (studia II stopnia – w trakcie)
  • Szkolenie „Psychologia dla dietetyka”, Organizator: Warsztat Nauki
  • Szkolenie „Optymalizacja snu w pigułce”, Organizator: Centrum Szkoleń Sportowych
  • Konferencja „Zdrowy styl życia w kontekście psychodietetyki – część II”, Organizator: SWPS w Katowicach
  • Współorganizacja II Międzynarodowej Konferencji Studenckich Kół Naukowych na PMWSZ w Opolu
  • Praktyki w Soterii Anamija w Zawadzie (270 h)
  • Praktyki w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu (220 h)Praktyki w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Opolu (120 h)

Zakres konsultacji:

  • zdrowe odżywianie 
  • nadwaga i otyłość
  • niedożywienie
  • choroby układu pokarmowego (refluks, kamica pęcherzyka żółciowego, choroby wątroby, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby jelit, zaparcia)
  • nietolerancje i alergie pokarmowe
  • choroby układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, nadciśnienie, niedokrwistości)
  • choroby tarczycy
  • choroby cywilizacyjne (insulinooporność, cukrzyca typu 1 i 2, osteoporoza, depresja)
  • zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia, ortoreksja)
  • odżywianie kobiet ciężarnych i karmiących
  • odżywianie dzieci i młodzieży
  • wegetarianizm